Хората трябва да бъдат спокойни. Най-лошото е да се страхуваш, че

...
Хората трябва да бъдат спокойни. Най-лошото е да се страхуваш, че
Коментари Харесай

Психолог: Най-лошото е да се страхуваш, че ще се заразиш |

Хората би трябвало да бъдат спокойни. Най-лошото е да се страхуваш, че ще се заразиш. Това би те подлудило. Трябва да спазваш всички меки, само че да не изпадаш в суматоха. В обстановка на пандемия най-важни са междуличностните връзки -  да имаш кого да обичаш, да се чувстваш свестен. Това сподели по Българска национална телевизия психоаналитикът проф. Орлин Тодоров.

Категорично подобен вирус има, той е сериозен и предизвикването е съществено. Време е хората да се пробудят от черупките си и без непотребна суматоха да съблюдават обикновени хигиенични ограничения, сподели експертът.

Психоаналитикът изясни и държанието на част от хората, които изпадат в суматоха:

" Съществуват доста признаци, които въз основата на нашите травматизми излизат на напред във времето. Специалистите знаем по какъв начин едно такова общо прекарване, каквото е пандемията, провокира в нас старите незавършени страхове, тревоги, неналичия. "

Защо има толкоз доста хора, които отхвърлят съществуването на ковид: 

Във всяка тежка обстановка, която ни заплашва със гибел, отричането е психологичен механизъм, който се отключва неумишлено, той е пряк предпазен механизъм. Но отричането е извънредно неадаптивен начин да си предпазиш душeвността, тъй като ти основава подправена сигурност. "

По думите на проф. Тодоров нуждата от физическа отдалеченост е много сериозен проблем и всички ще пострадаме от това. Дистанцията основава възприятие за виновност, от ден на ден се появява тематиката " аз го заразих ", изяснява експертът.

" Намираме се в травматична обстановка, всяка такава обстановка има етапи на преправка. Да си представим една злополука – първоначално сме в потрес, борим се за оцеляване, идващото е да се опитаме да си изясним душевен къде е нашето място – естествената ни отбрана е – не съм отговорен аз, другият е отговорен – тогава идват многото обвинявания – здравната система, обстановката... ", разяснява психологът.

По думите му за човешката душeвност е доста мъчно да толерира незнайното, неизбежното.

Много значимо е да имаме здрава фамилна среда, здрава обществена група, която да ни поддържа, с цел да можем да намерим опорната си точка. Хората имат способността да трансформират нещастието в нещо по-добро. Предлагам всеки пределно да селектира количеството информация, на което може да бъде излаган и да не се упрекват медиите. Тяхно обвързване е да я оферират, безапелационен бе проф. Орлин Тодоров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР